Milyen férfi cipőt viselj nyáron?

A nyári napokon sok esetben okozhat fejtörést, hogy milyen cipőben induljunk útnak. Nagy melegben mindenképpen javasolt egy jól szellőző nyári cipő, vagy akár szandál, de természetesen az adott szituáció felülírhatja kényelmi szokásainkat. Ebben a cikkben elmondjuk, mire figyelj, hogy kényelmes cipőd az alkalomhoz is megfelelő legyen.

Melyik alkalomhoz milyen cipő illik?

Biztos mindenki látott már magasszárú zoknis, szandálos férfiakat, de nem mondhatnánk, hogy összeillik ez a két ruhadarab, így ezt a párosítást lehetőleg kerüld! Szerencsére az elmúlt években megfigyelhető az üzleti életben is egyfajta lazulás a cipőviseletet illetően, így kötetlenebb üzleti megbeszélésekhez akár sportcipővel is helyettesíthetjük az alkalmi cipőket.

Az alkalmi cipők viselésekor számos tényezőt figyelembe kell vennünk, az adott öltöny, vászonnadrág színét, fazonját és anyagát is.  Egy flipflop vagy nyári papucs még mindig inkább a strandra való, semmiképp nem a munkahelyre vagy motorozáshoz.

Szerencsére nagyon sokféle utcai férficipő közül választhatunk, így könnyedén megtalálhatjuk az alkalomhoz és hangulatunkhoz is passzoló darabot.

A férfi cipők és a sport

A rómaiak által viselt saru és szandál óta számos rövid szárú és hosszú szárú cipőstílus látott napvilágot, a leglényegesebb szempont az volt minden esetben, hogy az adott körülményeknek legjobban megfeleljen a cipő, figyelembe véve viselője érdekeit.

A varrógépek ismerté válása engedett teret a cipők szélesebb körű elterjedésének, hiszen addig főként a tehetősebbek engedhették meg maguknak egy bőr félcipő vagy alkalmi cipő megvásárlását, így ennek is köszönhető, hogy napjainkban már számos fazonú és színű nyári cipő kínálkozik férfiak számára is.

Ha egy új sportot próbálnánk ki, érdemes megtudni az adott sportág sportcipő viselési szokásait, szabályait is, például a fallabdázásnál és vitorlázásnál elvárás az úgynevezett fehér talpú cipő, ahogy sok egyéb teremsportnál is. Ezek a cipők nem fogják meg a talajt, nem húznak csíkot. Az ilyen cipőket „non marking” felirattal szokták ellátni a talpukon. Ugyanígy megkülönböztetjük a focinál is a teremcipőket, vagy a műfüves és stoplis cipőket.

Több szabadidős tevékenységnél nem az elvárások, hanem inkább a kényelmi, tartóssági szempontok alapján választunk nyári lábbelit, legyen szó akár egy túráról vagy egy rövidebb kirándulásról.

Ugye mindenkinek volt legalább egy olyan rokona, aki mesélte saját életéről, hogy felnőttként kapta meg az első pár cipőjét? Meggyőződésünk, hogy ez a történet generációról generációra száll, hogy a fiatalok megtanuljanak vigyázni a cipőikre, és ki vonná kétségbe történetünk valódiságát?

Férfi nyári cipő | budmil Blog Férfi nyári cipő | budmil Blog

A divat mondja meg, hogy ki vagy?

Az egyik típusú cipővásárló elsődlegesen a tartósságot és a kényelmet tartja szem előtt, míg a divat kedvelői adott esetben inkább lemondanak a kényelemről annak érdekében, hogy a legjobban nézzenek ki. Szerencsére a férfi nyári cipők esetében nem kell ilyen kompromisszumot kötni, hiszen kényelmes, tartós és divatos darabok közül válogathatunk.

A legfontosabb, hogy a ruhához lehetőleg színben és fazonban illeszkedjen a férfi utcai cipő vagy papucs. Rövid szárú cipőhöz és rövid nadrághoz nem igazán ajánlott hosszú szárú zoknit felvenni, bár a fiatalok körében ismét hódít a hosszúszárú színes zoknik viselete.

Tartsd szem előtt, hogy olyan lábbelit válassz, melyben jól érzed magad akár hosszabb időn keresztül is, hiszen egy kényelmetlen, vagy nem megfelelő méretű cipő sok bosszúságot okozhat.

Összegzés

A férfiaknak sem könnyű eldönteni, hogy melyik alkalomhoz milyen cipőt vásároljanak. A férfi utcai cipők, papucsok közül mindig az adott eseményhez kapcsolódót érdemes választani. A varrógépek elterjedése lehetővé tette a cipők nagyobb számú gyártását, ezáltal mindenki számára elérhetővé váltak. A különböző sportok különböző cipőtípusokat igényelnek, érdemes tájékozódnunk egy-egy sportág kiválasztásakor. Természetesen lényeges, hogy divatosak legyünk, de emellett fontos szempont a kényelem és a tartósság is a férfi nyári cipő kiválasztásakor. 

További cikkek